30 april 2011 - Tovat med kärlek

Först köpte vi en ny skrivare. Då först insåg jag att möjligheterna var oändliga. Man kan köpa silkesväv som man skriver ut bilder på. Nu tovar jag nanofilt och broderar mina egna bilder. På bild ser du en handledsvärmare/armband.

30 april 2011 - Sällsamma ljuvligheter

Charlotte i svartvitt, notera gärna speglingen av pingstliljorna i ögonen :) Knappt efterbehandlad

29 april 2011 - Svartvitt eller sepia?

Jag kan inte riktigt bestämma mig. Ska den här bilden på Kajsa vara i svartvitt eller i sepia? Makeup lagd av Anna Hertze, jag har fotograferat och efterbehandlat.

28 april 2011 - Barnkören i S:t Hans kyrka

Fyrtioårs jubileum för St Hans kyrka. Barnkören uppträdde under ledning av kantor Katarina Koos (modellen Klaras mamma - här ser ni hur gudagoda arvsanlag kan vara :)

27 april 2011 - Skogsnymf

Charlotte Hedén första sessionen helt spontant

26 april 2011 - Pippi på fåglar

Sitter du liksom jag och dregglar över alla vackra saker på ETSY? En del kan man göra själv. Men origamifågeln här på bild kan man nog bara drömma om och hos Mymodernmet hittar du mer! Hjärtekransen av tygfåglar ska dock inte vara omöjlig! Papegojan kommer från Anthropologie medan påfågeln är från en rysk barnbok.

26 april 2011 - Grönt är skönt

Coola killar gillar grönt!


25 april 2011 - Lammen leker på Haväng

Det finns nog ingen vackrare plats att bo på än i Skåne under våren. Då tar vi vår lilla bil Loppan och åker över hela Österlen till Haväng. I år följde Isabel med och vi picnicade vid havet vid Simrishamn, skålade i äppelvin innan vi åkte vidare till lammen.

24 april 2011 - Bilder från påskafton


23 april 2011 - glädje


23 april 2011 - Påskafton

Ännu en dag ute med Mila. Hon är fortfarande pigg och vackrast i världen

16 april 2011 - Min bästa?

Älskar den här bilden. Bara gör det

15 april 2011 - Joggande nymfer

Igår sprang en nymf förbi mig och Freddi i grannområdet. Nu måste jag börja tro på sagoväsen igen. Nu får vi bara hoppas att nymfen vill bli fotograferad. Jag har en manlig modell på gång också. En Roy som tidigare gjort de coolaste bilder jag någonsin sett. Och snart påskvecka, Sagabröderna ska leka sig in i galleriet. Tvillingarna i Skogaby som nyss fyllt tre brukar inte kunna slita sig ur bild (appråpå att somliga inte fastnar på bild :), och sen har jag två barnfotograferingar framför mig. En portabel portfolio håller jag på att fixa också. Skriver ut bilderna med vår fantastiska skrivare och njuter av att slippa gå till fotoaffär och framkalla. Allt gott! Bilden på Anna & Joakims lilla mirakel.

14 april 2011 - Karlavagnen lyser din väg

Karlavagnen lyser din väg, älskling
Den eviga lanternan i målmedvethetens hav
Världens nav
Vaksamhetens vatten skimrar likt ett maskineri
vävt av silvertrådar
Formlösheten slutar värka
Vi kämpar för att hålla oss för skratt
och maneterna som hänger över himlen
vajar i vinden
som lakan
du precis
hängt upp på tork
Elinleticia Högabo:
foto och retuschering samt text
modell Gordana Marjanovic

14 april 2011 - Det mytiskt vackra

Gordana gör sig bra för det mytiskt vackra. Jag får utlopp för all min kreativitet och kan leka. Leka nästan som när man var liten. Fastna i en låtsasvärld där allt är vackert och kisspauser inte riktigt är tillåtna. Bilden är märkt med min lilla stämpel.

13 april 2011 - PS

Retuschering handlar om att ta fram bildens inneboende glöd. Det kan ta timmar, och till och med dagar. Det bästa med photoshop är att man aldrig blir klar. En bild kan förändras tusen gånger och jag får utrymme att utvecklas. I denna bild på Kajsa har jag jobbat mycket med ljuset, samt softat upp både ansikte och bakgrund. Jag har dragit på med kontraster men försökt behålla det mjuka. Tranorna har jag frilagt så de ser ut att sväva kring Kajsas ansikte. Bilden är även tiltad för att horisonten ska bli rak. Detta efterarbete är en del i fotograferandet.

Givetvis hoppas jag på konstruktiv kritik. När man sitter i timmar och jobbar på en bild blir man lätt hemmablind. Man tycker att retuscheringen är för grov, för överdriven - men efter en tupplur och nytt perspektiv ser man allt med andra ögon. Hjälp mig att se med dina!

13 april 2011 - Till vattnet

Ägde jag så flera hundratals synder.
Men som en flodvåg över en kyrkogård
dränker hon dem. Och jag frälses.
Seglar skeppet bort efter nya stjärnor.
Cornelis Vreeswijk

12 april 2011 - Vargatimmen

En annan teknik i photoshop snarlik vattenfärg. Tog ett dygn ungefär. Modellen mötte jag i Göteborg. Hon heter Josefin och var bedövande vacker.

12 april 2011 - Klargörande


Denna blogg kommer innehålla mina bilder som alla är copyrightskyddade i mitt namn, samt inspiration från olika håll. Jag har bestämt mig för att göra 5 barnfotograferingar till pro bono (gratis) innan jag börjar ta betalt. Modellfotograferingar kommer jag göra enligt TFP som betyder time for print. Detta innebär att modell och makeupartist (mua) gör sitt jobb gratis, men erhåller bilderna en tid efter fotningen. Jag äger rättigheterna till bilderna. Jag tar alla möjliga uppdrag, som modellfotografering, husdjursfotografering, barnfotograferingar och porträtt. Dessutom tar jag retuscheringsuppdrag för den intresserade.
För att det inte ska bli några missuppfattningar vill jag vara tydlig med hur jag jobbar. Under en plåtning jobbar jag, mua och modell lika mycket. Efter fotograferingen börjar mitt extra jobb och det kan ta upp till sex timmar per bild (och jag erbjuder 10 bilder). Eftersom det är krävande vill jag gärna ha feedback av modell och mua under tiden, så jag kan förbättra mitt jobb. Alla fotografer har olika inställning till sitt jobb. Somliga tar tusentals bilder som modellen får direkt efter fotografering, andra är restriktiva och erbjuder bara ett fåtal. Jag ser mig själv inte bara som fotograf utan som konstnär. Retuscheringen efter fotograferingarna är en del av detta. Du kan se mitt arbete under processens gång, och jag lägger gärna upp orginalbilden i mindre storlek bredvid det färdiga verket. Detta gör jag eftersom jag vänder mig mot den perfektionshets som finns i samhället av idag. Unga tjejer och killar föreställer sig att modellerna ser ut som de gör i modemagasinen, efter sminkning och retuschering. Jag vill visa hur vackra människor är i grunden - en skönhet som jag kan förhöja genom retusch, men inte förändra.

1. Jag skriver alltid kontrakt. Innan man börjar en fotosession ska alla veta vad som gäller så det inte blir några missuppfattningar eller missnöje i efterhand.
2. I tfp fall ger jag modellen bilderna när dessa är färdigretuscherade och det kan ta upp till två månader. Det är jag som bestämmer vilka bilder jag kommer jobba med, men modellen har möjlighet att välja ut favoriter under pausen i fotograferingen. Jag lämnar aldrig ut oretuscherade bilder eftersom jag vill kunna stå för mitt jobb. Jag erbjuder minst tio bilder i hög upplösning och dessa får du se, först utlagda på bloggen och senare på en cd-skiva som skickas hem till dig. Många gånger kan det droppa in färdiga bilder långt senare, när jag fått ny inspiration. Detsamma gäller barnfotograferingar enligt tfp modellen.
3. Alla mina bilder ska vara märkta innan de läggs ut på facebook eller annat community. När det vid undantagsfall är så att jag utelämnat markeringen beror det på att jag inte vill förfula bilden, och då ska mitt namn samt länk till blogg finnas med om du kopierar bilderna.
4. Jag fotograferar inga modeller under 18 år utan målsmans tillåtelse. Jag skriver inte ut barnets namn om inte föräldern uttryckligen sagt att det är okej.
5. Vid de tillfällen då jag tar glamourbilder eller artnude väljer modell och fotograf tillsammans ut de bilder som de tycker är lämpliga för ändamålet.
Att jag är övertydlig beror på missförstånd som inträffat tidigare under mina fotograferingar, som jag vill undvika i framtiden.

12 april 2011 - Tillfällig arkivtitt

Här är ett smakprov från mina fotogömmor. Överst till vänster ser du Kajsa Jönsson (Anna Hertze stod för makeup), till höger ser du en älva som Anna  Hertze också står för :), fjärilen är fotograferad på zoologiska och sista bilden är på Helena Enhamre under en av våra första fotograferingar. Alla bilderna är givetvis copyrightskyddade.


12 april 2011 - Darling in demin


En lite tuffare utformning av ett redan coolt koncept.
Klara Koos Ek, Anna Hertze sminkade, foto och retusch Elinleticia Högabo

10 april 2011 - Artestik

Vi börjar här. Vidunderligheter.blogg.se ska vara en renodlad fotoblogg med mina fotosessioner blandat med bildinspiration från när och fjärran. Mitt andra samarbete med makeupartisten (MUA) Anna Hertze resulterade i en vacker session med bildsköna Kajsa Jönsson. Bilden är inte märkt eftersom det skulle förfula den - men bilderna är givetvis copyrightskyddade i mitt namn.

RSS 2.0